Opplöt, Röekjol och Stubb

16 Jan

Efter andra halvan av 1800-talet, efter enskifte och begynnande industrialisering, kom allmogens traditionella kläder i stort sätt att försvinna. De som bodde på landet ville se ut precis som folk i städerna. Där hade ju arbetarna och hantverkare snabbt anammat en mer borgerlig klädstil. De vackra gamla dräkterna, med spår av många seklers modehistoria, ratades och föll i glömska.

Men snart slog pendeln åt andra hållet. De nationalistiska strömningarna var starka. Borgerligheten började vurma för bondekulturen. De tog upp plagg från folkdräkten men stöpte också om dem en del. Dräkterna blev vackra, men också likriktade på ett sätt som de aldrig tidigare varit förut.

 

I museernas samlingar ser vi tydligt den härliga variationen. Trelleborgs museum äger en stor samling fantastiskt fina dräkter från Söderslätt, med en färg och mönsterprakt utan dess like. Och med vackra material som linne, ull, siden och fårskinn. Därtill den omåttliga hantverksglädjen i vävning, sömnad, broderier och stickning. Tom 13/5 2018 på Trelleborgs Museum.

Opplöt, Röekjol och Stubb