S

Skräddarsytt

Så här går det till

down-arrow
Så här går det till

Du kommer att träffa din skräddare vid flera tillfällen, men det börjar med ett personligt möte för att diskutera fram vilken modell och material Du vill ha. Skräddaren tar också de mått som behövs för att kunna tillverka ditt plagg.

Nästa gång ni ses är det dags för 1:a provning, där du provar plagget tråcklat eller en toile, ett provplagg i ett enklare material. Under provningen justeras passform, balans och till viss del modellen. Plagget är här långt ifrån färdigt och saknar exempelvis foder och vissa detaljer som tex fickor.

Hur många provningar som behövs beror till stor del på vilket plagg som ska sys. Vanligast är att man har två till tre tillfällen och sedan en så kallad avprovning när plagget är klart.

Vid de olika provningstillfällena tittar man på olika saker, det kan vara till exempel längder, ärmarnas läge, form på ringning med mera.

Skräddarsytt – vad är det?

Ett skräddarsytt plagg är anpassat till kundens kropp och smak. Plagget är hantverksmässigt tillverkat i ett exemplar. Som kund får du möjlighet att påverka val av tyg, underarbete, detaljer och modell. Skräddaren har ansvar för hela tillverkningsprocessen från måttagning och design till färdig produkt. Vid flera tillfällen under arbetets gång provas plagget och justeras för att uppnå bästa passform.

De skräddarsydda plaggen kan vara uppbyggda/stabiliserade på flera olika sätt.

Det klassiska, som också har den högsta kvalitén, har en uppbyggnad av ett löst inlägg av vattulin som formpressas och därefter sys fast för hand i plagget. Det är tidskrävande och kostar därför mer.

På engelska kallas den klassiska metoden ovan för bespoke, ett ord som ofta används i artiklar om herrskrädderi.
När det gäller damkläder används det franska ordet couture.

Ett annat enklare sätt att stabilisera plagget är att använda en värmefixerad väv. Den fästs på tygets avigsida under hög värme och tryck.